In gesprek met Epie Kooistra

“Kooistra Opkopers werkt voor tal van schade-experts. Zo ook voor Transport/Goederen experts. Gelukkig krijgen wij regelmatig partijen aangeboden die bij zeetransport beschadigd geraakt zijn. Zo hebben wij indertijd, toen een schip die containers voor de eilanden verloor, ook een aantal containers kunnen kopen waar strand- en tuinstoelen in zaten. Dat was een mooie koop, want eigenlijk was er niets mis met die goederen. De meeste containers waren alleen scheef komen te liggen, maar dan wordt wel de hele partij afgeschreven. En als je dat goed kan inschatten en je hebt de hoogste bieding, dan is de partij voor jou. En reken maar dat onze klanten interesse hebben voor dat soort goederen. Men komt uit de hele regio naar Dokkum om goederen uit schadepartijen of restpartijen te kopen.

Maar het gebeurt ook dat Kooistra Opkopers de schadegoederen niet in eigen winkels mag verkopen. Zo konden wij laatste de hand leggen op een mooie partij lingerie. Die kledingstukken mochten helaas niet in Nederland verkocht worden. En daar hebben we nu al jaren onze groothandel voor, die gelukkig goed bezocht wordt, ook door buitenlandse partijen. Want deze lingerie konden wij, via onze groothandel, aan een buitenlandse partij verkopen.”

Wat betekent de coronatijd voor Kooistra Opkopers? “Gedurende de eerste weken waren mensen heel bang. Er kwam bijna niemand naar onze Restpostwinkels, terwijl het er normaal gesproken een drukte van belang is. Daarna besloten we mooie merken met korting aan te bieden. Dat werkt altijd. We hebben ook heel veel terrasmeubelen en BBQ’s. Ook dat werkt altijd.

Tsja, wat doen we dan anders? We bieden altijd een nette prijs en zorgen dat we de goederen dezelfde dag nog ophalen. En werkelijk, het maakt ons niet uit of we naar Maastricht of Groningen moeten. Handel is handel. En de volgende dag gaat het de winkels alweer in. Natuurlijk is het wel intensief, maar het werk is ook heel leuk. Dan hou je het wel vol.” Dat het daadwerkelijk leuk is, daar is Epie het levende bewijs van. “Ik doe dit werk vanaf mijn 20e. En ik ben nu 68.” Hoe mooi is dat!